Thursday, June 14, 2007

Video nadzor vo ucilistata-preventiva ili zamena za vospitnata komponenta? / Video cameras-prevention or supstitution for educational component?


Видео камерите се во сите училишта. Спречуваат, лекуваат или го заменуваат трудот на наставниците?

4 Comments:

At 06:12, Anonymous Anonymous said...

Tocno.Gi ima nasekade niz ucilistata.Ne sum sigurna deka nivnoto instaliranje ja podobruva disciplinata vo skolite, zatoa sto sme svedoci na sekojdnevni agresivni ispadi ili nesoodvetno odnesuvanje na ucenicite. Zatoa smetam deka nitu eden nadzor ne moze da go nadomesti vistinskiot pristap na nastavnikot do ucenikot i sozdavanjeto na atmosfera na dvostrana megjusebna pocit koja ce podrazbere deka ucenikot prifatil modeli na odnesuvanje koi ce go kanaliziraat negovoto. Sekako deka od druga strana, kamerite ce dadat niza odgovori vo situacii na nesoodvetni odnesuvanja, no sepak pred nastavnicite stoi predizvikot na sprecuvanjeto na istite, a ne nivno sankcionoranje. Ako se bara opcija da ili ne, vo slozenite okolnosti vo koi deneska se zivee i raboti i koi znacat erozija na site vrednosti, drzi varijantata DA, no smetam deka bi trebalo da se porazmisli i posiroko i da se raboti na podzaboravenata vospitna komponenta vo nasite ucilista.
Sekirarska.

 
At 07:13, Anonymous Anonymous said...

Video kamerite ne se vo funkcija za da gi plasat decata i da gi nateraat da se odnesuvaat pristojno vo skolite. Tie se tamu i za nivna sigurnost. London e sovremen grad, kulturni lugje, a sepak ima kamera na sekoe kjose. Jas licno posigurno kje se osekjam ako znam deka vo skoloto na moeto dete ima video nadzor. Toj sistem ne e za da go zameni prisustvoto na nastavnicite, tuku da ga gi unapredi i podobri nivnite edukativni i socioloski napori.

 
At 16:11, Blogger EmMiLy said...

ја сепак мислам дека камерите не целосно но делумно ја подобрија дисциплината во училиштата.Првенствено мило ми е што веќе не се гушам влегувајќи во тоалетот во кои до пред некаде 2 години немаше влегување.
Можеби сега и не толку но имаше прилично некој страв меѓу учениците со самото поставување на камерите да не направат некоја грешка или нешто слично....
Се сложувам со тоа дека не служат за да влеат страв туку се поставени за сигурност.
Грешката е во тоа што неразвиена свест кај учениците како и тоа дека постојано се прават агресивни испади или нешто сл. наведува на тоа да мислат така.Таква е нашата реалност па затоа и мислиме дека некој постојано ќе врши надзор над нас.А да не постои агресија во училиштата нормално е дека ќе знаеме дека тие камери се поставени за сигурност а не за наше набљудување.

 
At 03:19, Anonymous Anonymous said...

[color=#475]
Как жизнь? И кстати.. есть мега предложение по[url=http://www.pi7.ru] видео[/url] порталу Думаю вам понравится

[url=http://www.pi7.ru]лизните у меня клитор [/url]
aнекдот для разнообразия :)

Вернулся ркестььянин в шлухую деревню из Столицы. Сорбалось всё село.
Сидтя, выпиввют птоихоньку.
Путешественнике рассказывае:т
- Был в таком магазине интересном "Секс-шоп" называетсся! Ну и магазин, ксажу я вам!... Девки надувные рподются!
Тут самая обйкаяф на деревне тётка и спрашивает:
- А мужикип надувные есть?
Мужик:
- Скажу честно, - мужикос не видел. Может, не завзели? Но запчастей к ним - до е#ен...

Я 6 часов лбуждала по сети, пока не вышела на ваш форум! Думаюж, я здесь останусь насдолгог!
прошу прощения за оепчатки.... очень мабенькая клаватра у PAD!

[/color]

 

Post a Comment

<< Home

Picasa SlideshowPicasa Web AlbumsFullscreen